Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Zavolejte nám
+420 775 791 057
Věděli jste, že jen pepřovníků existuje na světě asi dva tisíce druhů? Nekonečně mnoho je chutí a aromat, se kterými můžete ve vaší kuchyni pracovat. A bezpočet jich má původ na africkém kontinentu. Chcete-li strávníkům dopřát autentický zážitek ze zemí jako jsou Kamerun, Etiopie, Senegal či Kongo, pak čtěte rozhodně dál.
Nejlepší pepř na světě pochází z Kamerunu
Vulkanické půdy kamerunského údolí Penja předávají bobulím, které tu lidé pěstují, speciální chuťové vlastnosti. Penja je tak i pojmenování pro druh černého a bílého pepře zdejšího původu. Díky mezinárodní ochranné známce nesmí tento název používat nikdo jiný než místní pěstitelé. Pro jeho výraznou a zároveň jemnou chuť si kamerunský pepř Penja oblíbili i kuchaři a restaurace s michelinskou hvězdou. A mnozí jej pasují na vůbec nejlepší pepř na světě. Vyzkoušejte jej i vy, černý k masům či kozímu sýru, jemnější bílý třeba do omáček.
Marie Penja je zase název pro jedno z nejlepších kamerunských jídel z kuřecího masa. Hlavním kořením jsou zde ale bobule Malam s chuťovými tóny máty a kafru. Aroma a chuť citrusů najdete v koření Ganshu, jež je ideální přísadou do čatní, k pražmě i do citronových dortů a moučníků. A u sladkého zůstaneme. Poslední kamerunskou kořenku na kuchyňské poličce by jistě mělo zaplnit Jujube. Koření známé i jako „zrna míru“ lidé sbírají u vodopádů Ekom. Pro jeho chuť připomínající lékořici či mandarinku jej přidávají do ovocných salátů i čokoládových dortů.
Pepř ze země goril
Severozápad Konga patří nejen deštným pralesům, ale i planinám, kde roste další ze zajímavých druhů pepřovníku. Nazýván bývá podle regionu Likoukala. Nejznámější je však pod jménem „gorilí pepř“. Jeho bobule na vzhledu odlišuje drobná stopka. A využití v kuchyni má veskrze univerzální, od všech druhů mas, přes omáčky až po dezerty.
Chutě Etiopie
Kdo byl někdy v Etiopii, možná se setkal s takzvaným etiopským kardamomem. Řeč je o koření Korarima, které je v této zemi velmi oblíbené. Získává se v podobě semen ze sušených lusků. Rozumí si s hovězím masem, místní si jím ale rádi ochutí i kávu nebo čaj. Dalším kořenícím přípravkem v etiopské kuchyni bývá takzvané Passion berry. Svůj název odvozuje od mučenky neboli marakuji (v angličtině passion fruit). Ovocně-zeleninové aroma tohoto koření se skvěle hodí ke smažené rybě a zelenině, do krémových omáček k drůbežímu masu, ve sladkých pokrmech dobře pasuje k hruškám. Třetí etiopská kořenka by rozhodně měla patřit etiopskému dlouhému pepři neboli pepři Timiz. Daří se mu na jihozápadě země ve vyšších nadmořských výškách. Oproti známějším asijským dlouhým pepřům je africká varianta méně sladká a štiplavá. Etiopané jej většinou suší u otevřeného ohně, takže v aroma pepře můžete rozeznat i tóny tabáku a pryskyřice. Je výbornou kořenící přísadou ke zvěřině, kachně či pokrmům z jater. Zkuste jej i při přípravě dezertů z hořké čokolády.
Tip na závěr? Spojit všechny ty chutě Etiopie dohromady. Recept na známou etiopskou kořenící směs Berbere se liší s ohledem na konkrétní region a dostupnost přísad. Všechna zmíněná koření ale bývají její součástí. Bez Berbere se v Etiopii neobejde žádná kuchařka či kuchař. Chcete-li i vy okusit tuto zemi, mělo by být Berbere volbou číslo jedna. Hodí se jej použít pro jakákoliv pikantní jídla. Inspirací přímo z etiopské kuchyně může být zdejší národní pokrm – omáčka doro wat s kuřecím masem a plackami injera.
Tradiční senegalská směs
Když je řeč o směsích, musíme se ještě z východoafrického pobřeží přesunout na západoafrické. Vítejte v Senegalu. Kořenící směs yassa je základem zdejší kuchyně. Patří také do stejnojmenného pokrmu obvykle z drůbežího masa, který je populární v celé západní Africe. V české kuchyni jej ale využijete zrovna tak, k zelenině, do bramboráků nebo na grilované maso.
I nepravý pepř je to pravé do kuchyně
Pokud jste někdy navštívili Senegal, nejspíš jste ochutnali také kávu Touba pojmenovanou po jednom ze senegalských měst. O její chuť se zasluhují zrna selim (grains of selim). Ta se získávají ze stromů, které rostou v zemích tropické Afriky. Zrna slouží také coby náhrada pepře – přezdívá se jim proto jednoduše „africký pepř“. Hodí se do rybích pokrmů, zeleninových polévek i na grilované maso.
Prostor na poličce zbývá tak na poslední kořenku s exotickým kořením. Doporučujeme ji zaplnit guinejským pepřem neboli rajským zrnem Aframon. Doma je hlavně v západní Africe. Znají jej ale i v Etiopii pod názvem meleguetský pepř. Podobně jako africký pepř ani rajské zrno není druhem pravého pepře, příbuzné je spíše s kardamomem. Jako rajské zrno jej nazvali Evropané někdy ve 14. století, kdy jej používali namísto klasického pepře černého. Hodí se k rybímu, hovězímu i jehněčímu masu, využít jej lze i k aromatizaci vín a jako koření na svařák.
Už jste si vybrali, jakým kořením ozvláštníte váš příští oběd?
poslední komentáře